weather
9°
İstanbul
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Gündem Kuşağı Genel Kültür Saksıda Zeytin Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda Zeytin Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda zeytin ağacı bakımı, evde zeytin ağacı yetiştirmek isteyenlerin en çok aradığı konuların başında geliyor. Peki, evde zeytin ağacı bakımı mümkün mü? Tabii ki. Gelin içeriğimizde bu konunun tüm detaylarını ele alalım.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Evde yetiştirdiğimiz çiçekler, sebzeler ya da diğer bitkiler, evimizin havasını olumlu yönde etkilerken, aynı zamanda bize arkadaş olabilmektedir. Bitkilerin büyüdüğünü görebilme fırsatı ve onların mekana kattıkları şıklık, her ortamda çeşitli bitkiler ile karşılaşmamızı sağlar. İşte bu bitkiler arasında yer alan, belki de çoğu kişinin evde beslenip beslenilmediğini bilmediği bitki, zeytin ağacıdır. Özellikle bodur türleri gerekli şartlar yerine getirilirse, evde yetiştirilebilir. Peki, saksıda zeytin ağacı bakımı nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmesi gerekir?

Zeytin Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Zeytin ağacının adaptasyon süreci oldukça yüksektir ve uzun ömürlü bir ağaç türü olarak dikkat çeker. Genellikle yetiştirildiği bölge Ege Bölgesi’dir ve bu bölgede yetiştirilen zeytin ağaçlarının sağladığı katkı ile zeytinlerdeki kalite, doğal olarak daha yüksek olacaktır. -7 derecenin altındaki koşullarda dona uğramakla beraber, 7 derecenin altına düştüğünde zeytin ağaçlarının dinlenmeye çekildiği bilinmektedir. Ancak sevdiği sıcaklık 25 ila 30 derece arasında farklılık göstermektedir. Bunun yanında, bir yıl dinlenmeli olarak fayda sağladığı da bilinir. Buna en önemli örnek, bir yıl verdiği yağın, diğer yıla göre daha yüksek olmasıdır.

Saksıda Zeytin Ağacı Bakımı

Zeytin ağacını evinizde saksı içerisinde yetiştirmek mi istiyorsunuz? O halde saksıda yetiştirmeye uygun olan bodur türleri evinizde yetiştirebilirsiniz. Ömrü uzun bir ağaç türü olduğu için doğru bakımı gerçekleştirirseniz, yaşamınız süresince size arkadaşlık edecektir. Peki, evde zeytin ağacı nasıl yetiştirilir? Hangi şartların sağlanması gerekir? Şimdi size tüm bu konulardan bahsedeceğiz.

Bodur Zeytin Ağacı Seçimi

Evde yetiştirmeye uygun olan zeytin ağacı türü, bodur zeytin ağacıdır. Boyu 1.5 metreye kadar ulaşır ve evdeki şartlara da uygun olur. Bu zeytin ağacının verimi, normal zeytin ağaçlarına göre daha yüksektir ve zeytin yetiştiricileri bu türü sıklıkla tercih eder. Ancak evde zeytin ağacı yetiştirme durumu söz konusu olduğu için, en doğru seçenek elbette ki bodur zeytin ağacı olacaktır.

Zeytin Ağacının Toprağı Çok Önemlidir

Toprak konusunda çok nazlı bir bitki değildir. Ancak suya yakın bir toprağa sahip olmaması gerekir. Su ile arasındaki mesafe en az 1 metre olmalı, bu mesafeden yakınsa, drenaj uygulanması çok fayda sağlayacaktır. Ayrıca zeytin ağacının toprağı, kumlu ya da kalkerli bir toprak olması gerekir. Sevdiği toprağın genel özellikleri bu şekilde olacaktır. Toprağın pH seviyesi 6 ila 8 arasında değişiklik göstermesi önerilir. Bununla beraber besin maddelerince zengin bir toprağın sağlanması, zeytinin gelişimi açısından çok fayda sağlayacaktır.

Sevdiği Sıcaklığın Sağlanması

Sıcak iklimin bir bitkisi olduğu için, güneş almak ister ve özellikle sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde büyümesi de yavaşlar. Daha düşük sıcaklıklarda artık zarar görmeye başlayacaktır. Anavatanı İspanya olduğu için, sıcağı sevdiğini de buradan çok net bir şekilde anlayabiliriz. Yaz aylarında yerinde değişiklik yapmadan tüm gün balkonda tutabileceğiniz zeytin ağacını, kış aylarında güneşe en yakın yerde konumlandırmalısınız. Kış aylarında güneş alan yerde 7 ila 8 saat arasında kalması, zeytin ağacının gelişimi açısından çok önemli olacaktır.

Zeytin Ağacı Fazla Suyu Sevmez

Kuru iklim bitkisi olarak dikkat çeken zeytin ağacı, çok su sevmez. Peki, zeytin ağacı sulaması nasıl olmalıdır? Kış aylarında çok fazla su istemeyen, toprağı çok kuruduğunda sulanması gereken zeytin ağacı, yaz aylarında daha sık sulanması gerekir. Ancak toprağının sürekli ıslak tutulması gereken bir bitki değildir. Az su büyümesini engelleyeceği gibi fazla su da bitkinin böceklenmesini sağlar. Ayrıca yetiştirdiğiniz tüm bitkilerde bu durum geçerlidir. Eğer bitkinin üzerinde böcekler var ise, çok sık suladığınız kanısına varabilirsiniz.

Evde Zeytin Ağacı Gübrelenir Mi?

Normal şartlarda, tarlada yetiştirilen zeytin ağaçlarının belirli bir gübreleme takvimi olur. Ancak bu takvim saksıda zeytin ağacı bakımı sırasında geçerli olmaz. Bu sebeple yılda iki kez besin gübresi ile gübrelenmelidir. Bu şekilde zeytin ağacı döllenecek, bu da meyve vermesini sağlayacaktır. Gübre konusunda da hassas olmanız gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız.

Böceklere Dikkat Etmeniz Gerekir

Bitkileri çürüten ya da büyümesine engel olan en büyük zarar, bitkinin böceklenmesidir. Böceklenmenin en büyük etkeni de, fazla sulama olarak dikkat çeker. Ancak zeytin ağaçlarının böceklendiği de yetiştiricileri tarafından sıklıkla söylenir. Bu sebeple zeytin ağacında bir böceklenme hissettiğinizde, kesinlikle ağacı balkona çıkarmalı, böceklerinden arınmasını sağlamalısınız. Bu durumla karşılaşırsanız, sık sık sulamamaya da dikkat etmelisiniz. Doğal ilaçlarla bu tür böcekleri bertaraf etmek de mümkün olacaktır.

Agro turizm (tarım turizmi), son dönemde tarımsal alanlarda ve çiftliklerde, tarımsal üretime katkı sağlamak isteyen turizm tutkunları için benzersiz bir seçenek. İçeriğimizi ziyaret ederek bu konuda da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Saksıda zeytin ağacı bakımı nasıl yapılır? sorusuna cevap verdiğimiz içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız içeriğimiz size katkı sağlamıştır. Yukarıdaki hususlara dikkat ederek siz de zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz. Yetiştirdiğiniz zeytin ağaçlarının fotoğraflarını bize sosyal medya hesaplarımız üzerinden gönderirseniz, sizi etiketleyerek gönderdiğiniz fotoğrafları paylaşabiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Saksıda Bodur Zeytin Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Evde, saksıda yetiştirmeye uygun olan bodur zeytin ağacı, uygun koşullar sağlandığında rahatlıkla yetiştirilebilir. Bunun için uygun toprak, sık sık sulamamak, yılda iki defa gübreleme yapmak çok büyük avantaj sağlayacaktır.

Saksıda Zeytin Ağacı Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Özellikle pH değeri 6 ila 8 arasında değişen, kumlu ya da kalkerli bir toprağın olması, saksıda zeytin ağacı yetiştirmeniz için uygun ortamın oluşmasını sağlayacaktır. Sulama, gübreleme ve güneş alma ihtiyaçlarını da doğru şekilde gidermeniz halinde, siz de saksıda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.

Saksıda Zeytin Ağacı Yetişir Mi?

Elbette. Saksıda zeytin ağacı yetiştirme imkanı vardır ve bu sıklıkla tercih edilmektedir. Gerekli yetiştirme kurallarına dikkat eder, bakımını doğru bir şekilde yaparsanız, siz de evde zeytin ağacı yetiştirme şansını elde edebilirsiniz. Ayrıca bodur zeytin ağacı fidanlarına internetten ve daha pek çok yerden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *